Полезно / Бебе и сън

Сънят на бебето.

През различните периоди от своето развитие бебето има и различна потребност от сън.

През първия месец бебето спи около 16 часа в денонощието. Това не означава, че бебто спи през цялата нощ. То не прави разлика между ден и нощ. Има бебета, които са по –активни през нощта. Обикновено след първия месец то изгражда един собствен режим на сън и будуване.

През втория месец часовете, през които бебето е будно се увеличават. Възможно е то да се буди все още през нощта, но часовете за нощен сън се увеличават между 4-6 часа.

Бебе и сън

Всяко бебе е различно и това определя и неговата потребност от сън. Никога не се подавяйте на „съвети” за по-продължителен сън любезно препоръчани по форумите  и от майките в градинките.

Нормално е бебе на  3-4 месечна възраст да спи  3 пъти на ден  като продължителността на съня не е регламентиран. Има моменти, в които бебето спи само 20-30 минути.

Подготовка за сън.

В първите месеци като своеобразен ритуал се превръща къпането на бебето. Когато нещо се повтаря в определен ред детето свиква с това. Когато бебето порасне и започва да се впечетлява от някои неща може да се създаде някакъв ритуал-песен /повтаряща се/ любима играчка, целувка . Това зависи от взаимотношенията мама –бебе,  навиците на самото дете, характера на бебето. За заспиването няма определена рецепта. Всяка майка най-добре разбира от какво се нуждае нейното дете. Бебето ви води , следвайте го!

Бебе в кревата на мама и тати.

За правилното развитие е добре всеки да има свое пространство. Спалнята е за мама и татко. Случва се бебето да е по-неспокойно в дадени дни  или нощи. То се успокоява само когато е в прегръдките ви – вземете го при вас. То чувства сигурността и се успокоява. Но това не бива да се случва всяка вечер, защото повтарящите се действия се превръщат в ритуал.

Сънува ли бебето.

Да, сънува!

Колкото по-голямо става толкова и повече впечатления натрупва. Случва се след по-емоционален ден-разходка в парка, среща с много хора, рожден ден,  детето трудно да заспи, да се буди нощно време, да приплаква в съня си.

Облекло за сън.

Облеклото за сън-пижамата това е още един повтарящ се елемент. Когато обличате пижама на бебето и го слагате да спи, то свиква с това и то е знак за него. За препоръчване са меките, памучни дрехи, да бъдат по-широки, за да не ограничават движенията на бебето. Много удобни са гащиризоните или  спален чувал. За новородените бебета бих препоръчала спалните чувалчета на Piccalilly, които са произведени от органичен памук и са много удобни за смяна на еднократните пелени.