Кърмене / Кърмене и имунитет

КЪРМЕНЕ И ИМУННА  ЗАЩИТА

Кърмата е естествената храна за едно бебе.Съобразена с неговото развитие и осугуряваща ме защита срещу инфекции .Много научни изследвания доказват ,че кърмените бебета боледуват по-рядко и по-бързо се възстановяват след прекарана инфекция. Повечето майки са наясно,че кърмата подсилва имунната система на бебето,но малко знаят защо."Свързано е с антителата" , това е най-честия отговор. В кърмата има много повече неща от антителата,колкото и важно да са те. Кърмата съдържа буквално хиляди различни компонента,които по някакъв начин подкрепят имунната система. Някои от тези компоненти са много конкретни и осигуряват защита срещу определени патогени  /вируси и бактерии/ ,докато други имат по-широка функция и защитамат бебето по много различни начини.

Как кърмата предпазва от инфекции ? 

Кърмата съдържа достатъчно количество пребиоттици и пробиотици. Здравословната смесица от "приятелските " бактерии в червата е важна за цялостното здраве на бебето, защото 80% от имунитета е свързан с добрата чревна флора."Добрите " бактерии помагат за отстраняването на патогенни микроорганизми причиняващи различни заболявания.

Пребиотиците са повече от храна за пробиотиците .те засилват тяхната функция.Съществуват стотици различни видове от тези специциални захари наречени олигозахариди.Млякото на всеки животински вид съдържа определена смесица от тях.

В майчиното мляко са открити 90 различни вида олигозахариди, образуващи над 900 различни химични съединения, всяко от които може да спре инфекция като попречи на определе щам да се посели в чревната стена.За разлика от антителата олигозахаридите могат да защитят бебето от вируси и бактерии, на които майката никога не е била изложена.

Протеините са сравнително малко в кърмата,но пък основната функция на основните протеини в майчиното мляко- имуноглобулин А и лактоферин еповече защитна отколкото хранителна.

Докато антителата  са специално насочени срещу един определен патоген, то лактоферина действа на по-широка основа.Той може буквално да убива бактерии, вируси и гъбички и има противовъзпалително действие.Тъй като лактоферинът е трудно разградим, той преминава в урина  сравнително непроменен и така помага срещу инфекции на отделителната система.Лактоферинът подпомага растежа на "приятелските"  бактерии в червата на бебето.

Известни са още много съставки в кърмата, които имат значение за имунната система. Сред тях са алфалактоалбумин, лизозом, липиди, млечни мазнини, нуклеотиди, цитокини, хормони, фактори на растежа, левкоцити, макрофаги, лимфоцити и др. Незрялата имунна система на бебето разчита на тях.Коластрата съдържа високи концентрации на много от тези вещества.Имунната система на бебето съзрява през първата годинна и е по-зряла след двегодишна възраст.Но тя не е напълно зряла докато детето не стане на 6 години.

Какво ще се случи след спирането на кърмата?

За щастие ползите от кърменето се запазват за цял живот, защото кърмата съдържга компоненти, които направляват развитието на имунната система на детето.