Кърмене / Първи контакт "Кожа до кожа"

                      КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОНТАКТЪТ „КОЖА ДО КОЖА

 

         Когато бебето се роди първия инстинкт на майката е да го прегърне, да го защити от всичко ново ,което го заобикаля, да му даде цялата си любов, която се е зараждала в сърцето и през всичките 9 месеца на бременността .

      Поставено голо вържу корема или гърдите на майка си бебето се чувства обичано ,желано ,то иска да бъде чуто ,видяно. Там бебето се чувства на сигурно място-познава аромата на мама,усеща ударите на сърцето и , чува гласа и, усеща топлината и и това му действа така успокояващо, че престава да плаче.      Да, мама е тук!”

 

             ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖЕН? КАКВО СЕ КРИЕ В НЕГОВАТА СЪЩНОСТ?

       Самото раждане независимо дали е нормално или оперативно е стрес за бебето.С раждането си бебето попада в съвсем различни условия.До този момент то е било защитено от тялото на майка си и от околоплодната течнос, било е на топло и тъмно .Сигурността  открива в прегръдките на майка си.

      Контактът „кожа до кожа " дава усещането за принадлежност .Тези първи минути, за които всяка жена мечтае са усещане, което ще  запомни завинаги.Хормоните, които бушуват в тялото на майката помагат допълнително за изграждане на тази връзка!.Окситоцинът е хормон, който помага бебето да се роди .Той е в много високи стойности точно при раждането  и първите часове след това .Наричат го „Хормон на любовта” и когато бебето е в прегръдките на майка си „кожа до кожа” е времето, което е много важно за двамата .Това е момента на влюбването от пръв поглед, за цял живот. Бебето очаква да види нещо! Отваря широко очи и поглежда.Тази първа връзка очи в очи превключва в новороденото едно ново ниво на осъзнаване.Само за минути то достига ниво на общуване,те се свързват душа с душа,тяло с тяло! Поглежда майка си в очите и все едно и казва:”А,това си ти! Познавам те!”

 

       С появата си бебето носи много силен емоционален  заряд за своите родители и това е огромен потенциал за силна емоционална връзка.Тази връзка се създава още от първия допир кожа до кожа и продължава да се изгражда по време на кърмене .

       Освен емоционалната връзка изключително важно за бебето е въвеждането в новите условия на заобикалящата го среда. Контактът „кожа до кожа”дава възможност бебето да се контаминира”облепи” с микроорганизми /бактерии/ които ще го заобикалят от тук нататък през целия му живот .Естествено е то да ги приеме от кожата на своята майка . Това е от особено значение за бебетата, които са родени със Секцио, защото те не преминават през родовия канал и от стерилна среда попадат отново в стерилна среда. При тези бебета  контакта „кожа до кожа „ може да бъде осъществен от бащата.За съжаление в много от ражданията този контакт е почти невъзможен, защото условията в нашите болници не позволява да се осъществи. Има разбира се и изключения и това се случва в някои частни Акушер-гинекологични болници. Болница „Свети Лазар” предоставя тази възможност бащата да прегърне бебето, да го защити в своята прегръдка до приключване на операцията  и този контакт да продължи в прегръдките на майката.По време на този първи контакт всяка жена разкрива нови черти в характера си, за които не е подозирала.Усещането е за неотразима любов и спокойствие. Най-често майките  споделят: „Беше невероятно! Само минути преди това исках да избягам ,бях сърдита на всички и миг след това –толкова много любов!”

      И двамата родители се сблъскват с нови чувства. Присъствието на бащата е от особено значение за бебето . То търси, познава гласа им  ,чувства се защитено, защото нашите бебета са напълно осъзнати същества. Едно ревящо бебето много по-лесно и бързо се успокоява в прегръдките на майка си и баща си . Отваря се една врата, зад която има толкова много чувства, за  които човек  не подозира, докато не му се случи!

       Понякога медицински причини пречат на този първи контак майка –бебе. Нищо не е загубено ,защото по време на кърменето тази връзка ще започне бавно и постепенно да се изгражда .В този процес бебето расте хармонично ,а майката израства духовно!

Бебето трябва да започне живота си с топло посрещане в прегръдките на майка си!

 

                                                                                                                  Емилия Казълова