Недоносено бебе / КОГАТО БЕБЕТО СЕ РОДИ МНОГО РАНО

За малките бебета

Нормално една бременност продължава 280 дни от началото на зачеването . Когато отидете за първи път при специалист, за да установи бременността ,той ще ви я отброява в лунарни месеци . Един лунарен месец има 28 дни.Важно за развитието на бебето е и гестационната седмица.

    Най-благоприятният период за раждане на бебето е около 38-40 гестационна седмица. Тогава бебето е най-зряло, с нормално тегло и отлични жизнени показатели . В този период от бременността малките човечета са най- приспособими към новите условия.

    За съжаление понякога бебето се ражда много преди да достигне края на своето развитие като гестационна възраст .Причините за преждевременото раждане са много и не винаги могат да се установят  преди това . Най-честите причини са вътрематочна инфекция, многоплодна бременност, нарушение в плацентарното кръвообръщение, прееклампсия.

    Бебето се ражда с много ниско тегло, с недоразвити бели дробове, липса на жизненоважни рефлекси, За това то се нуждае от специални и висококвалифицирани грижи,които ще получ в специализираните отделения по интензивна неонатология. Времето ,което бебето ще прекара в болницата зависи от степентта на недоносеност, необходимостта от белодробна вентилация, жизнените показатели, наличието на инфекция.

     В отделенито по интензивна неонатология лекарите и акушерките ще полагат всички необходими грижи за оцеляването на вашето  бебе. Комуникацията между пурсоналът и родителите и близките на бебето не винаги е такава каквато очаквате и бихте искали да бъде, Много често в първите часове след раждането и лекарите не могат да ви дадат точна прогноза за състоянието на бебето В тези моменти времето е много важен фактор.

    Нормално е притесненията ви да са огромни, защото вие нямате възможност да сте непрекъснато с бебето, да наблюдавате лечебния процес , да го усещате до себе си.изключително огнетяващо и депресиращо е когато се приберете в къщи без бебето. Срещите ви с вашата малка ржба веднъж или два пъти в седмицата не са ви достатъчни. Часове наред вашите мисли ще се блъскат като в стена. Често ще си задавате въпроси, на които няма да намерите отговор: "Защо точно на мен?" "Какво направих ,че това се случи?" "Ще оцелее ли ?" "Какво ли ще ми кажат утре като отида за сведения?" Изтръпвате като чуете телефона да звъни.

   Вярата е може би най-силното оръжие за справяне с този стрес! Вярата в силата и желанието на бебето да живее! Защото когато имате вяра вие я предавате на вашето бебе с мислите си, с думите които му казвате когато го докосвате в кувиоза, когато му разказвате какво се е случило и че го чакате в къщи! 

   Вярвайте в тези малки герой!