Полезно / ПРЕНАТАЛНИ И ПОСТНАТАЛНИ ГРИЖИ

Когато говорим за акушерката всички сме свикнали да говорим за нея като част от персонала в болницата.

Но акушерката на всички континенти Европа ,Азия, Америка, Австралия, Африка е важно звено още от самото началото на бременността . Много малко са страните в това число и България където акушерката е поставена в ролята на изпълнител и асистент на лекаря.

Самото име "Акушерка" в превод от различни езици дава информация за това коя е акушерката и каква е нейната роля по време на бременността, раждането и след това

В превод от английски означава „заедно с жената“; от френски „мъдрата жена“;от немски“Жената ,която хваща бебето“

Какво означава термина Пренатални грижи-това е всичко ,което една бременна трябва да получи- наблюдение на бременността, разговори и консултации свързани с храненето, движение, спорт, секс, работа, психологическа подготовка за раждането, практическа подготовка за среща с бебето и още   и още….

Пренаталната грижа и подготовката на жената и нейният партньор е система от знания и умения засягащи раждането и отглеждането новороденото.Има различни подходи, които включват не само практически умения, но и работят за психо-емоционалната нагласа на родителите за нормално протичане на бременността, раждането и грижите за бебето. Акушерката трябва да е тази, която да информира и подготви двойката за нормалното раждане, за срещата с бебето, кърменето и последващите грижи.

 Подготовка на бременната жена и нейния партньор е силно занижена даже липсваща.Лекарят е високо квалифициран специалист, чиято отговорност е доброто здраве на майката и бебето, но за психо-емоционалния комфорт на жената почти никой не полага грижи.

Сформираните училища за родители се опитват да запълнят тази ниша в пренаталните грижина . Бременността, раждането и грижите за новороденото изискват специални знания и умения,които са в компетенциите на акушерката.

Теоритичните познания помагат на родителите, но е много по-спокойно когато специалист им потвърди,че се справят добре!

Домашният патронаж след изписването на бебето е липсващата последваща грижа за родилката и бебето.Еднократното посещение от личния педиатър е недостатъчно, за да може родителите да се чувстват спокойни. Преди години направихме една анкета сред жените-бременни и родили за необходимостта от домашен патронаж, колко на брой посещения  да има и какво най-много ги притеснява в първите седмици след раждането . Отговорите бяха много показателни  95% от жените отговориха ,че биха се чувствали по-спокойни, ако в рамките на първите 20 дни има поне 3 домашни посещения от акушерка,за да се  намали стреса от проблеми с  кърменето, къпането,хигиената за пъпче,тоалета и други особености на новороденото.Домашните посещения са една търсена услуга от родителите.Те са необходимост за спокойствието на цялото семейство.В много страни това е практика и последващите грижи за родилката и бебето в домашни условия  намалява стреса и води до едно успешно кърмене  дава спокойствието, че при необходимост може да се консултира със специалист в тази област.Защото не бива да забравяме, доброто физическо и емоционално състояние на майката рефлектира и върху състоянието на бебето.Умората, притесненията,страховете  могат да отключат послеродова депресия, да намалят кърмата,да се отразят на взаимотношенията в семейството.

Училище за бъдещи родители "АЗ ТИ ТО" уважава решението на свяка бременна за начина на раждане,подготвя партньорите как и с какво да помогнат на жената в първите моменти от раждането-техники на дишане , масажи , различни пози за намаляване на дискомфорта. Да се избегне стреса от последващата грижа за бебето в дома в училището ще се подготвите чрез практически уроци за къпането,грижите за кожата,кърменето, масаж на бебето .Домашните посещение при необходимост дава спокойствие, сигурност и увереност!

Курсовете се провеждат от Емилия Казълова -акушерка с дългогодишен опит.сертифициран консултант по кърмене .