Полезно / Коластрата - шедьоварът на природата

 Когато бебето се роди, след първата глътка въздух, първият вик, че вече е тук, приласкано в прегръдките на майка си жадно засуква нишката на живота от майчината гръд.

Първата храна, която то получава е гъста жълтеникава субстанция наречена коластра.Тя е налична още по време на последния месец от бременността и продължава да се синтезира и отделя в първите 72-80 часа след раждането.

Коластрата е по-близо до телесните течности и кръвта, а съдържанието на естествени имуностимулатори и фактори на растежа е благословията на природата за живот.

Първата храна, която бебето получава-коластрата е защитата на природата на потомството в началото на живота.Чрез нея природата прави мост между естествения имунитет на поколенията като пренася наследствените и придобити антитела от майката към бебето за правилното развитие на имунната му система и  целия организъм.

Факт е, че за бебетата най-сигурната антибактериална защита е КОЛАСТРАТА

Нейните съставни компоненти са така подредени, обвързани и функциониращи като едно цяло.

  1, ИМУННИ ФАКТОРИ

Това са вещества в помощ на организма да се справи с атаката на болестотворните бактерии.Те са най-важните фактори в коластрата.

  2. СПЕЦИФИЧНИ АНТИТЕЛА

Това е майчин дар поднесен навреме на бебето.Те са произведени в майчиния организъм в хода на собствения ѝ живот включително и инфекции прекарани в ддетска възраст.

  3. ШИРОКОСПЕКТЪРНИ ИМУНОГЛУБОЛИНИ

Те са огромни протеинови молекули, съставени от стотици аминокиселини.те са подредени в 5 класа Ig G,Ig A, Ig D, Ig E, Ig M.

 В най- най-голямо количиство в кръвния поток са имуноглобулините от клас G, които са изработени от майчиния организъм антитела, които  бебето получава на готово още от първите часове от живота като отпор  за сблъсъка си с външния свят