Полезно / Как да се храним, когато очакваме бебе?

През последното десетилетие все по-голямо внимание се обръща на храненето . отвсякъде ни заливат със съвети, препоръки, забрани!

Все повече изследвания се правят в областта на храненето,съдържанието на храните, начин на отглеждане, преработка, добавки! Започнахме да се учим да четем, да търсим естествените храни, да предпочитаме плодове и зеленчучи с гарантирано био- земеделие.

За произхода на храните, за това какво да включваме и какво да изключваме от менюто си особено чувствителни са жените по време на бременността и периода на кърменето.

Съвремената наука за храненето дава възможност да изградите свой собствен режим на хранене съобразен с вашия начин на живот, работа, предпочитания.

За нормалното протичане на бременността ,ако изградите внимателно свой режим на хранене съобразен  не само с вашите потребности, но и с тези на растящото малко човече във вас ще спечелите :

  • Спококойствието на осъзнатата отговорност към вас и вашето бебе
  • През всичките 9 месеца ще бъдете жизнени и здрави
  • Ще се радвате на здраво, жизненно бебе, с добра имунна система, която не се поддава толкова лесно на вирусни  и бактериални инфекции
  • Ще поддържате добра форма и няма да се борите с прекомерно високо тегло
  • Ще се защитите от проблеми, които понякога съпътстват една бременност -високо кръвно налягане, гестационен диабет,отоци

И тук възниква въпросът "Кога, какво и кога да ям ?"

Освен околната среда, наследствеността, първият и най-важен фактор, който зависи изцяло от майката е начина по който се храни.Бебето получава всичко необходимо за своето развитие не от натрупаните запаси в тялото на мама, а от това какви продукти включва в ежедневното меню.То е изключително чувствително към ограничения внос на хранителни вещества , което може да се прояви в ниско тегло при бебето, преждевременно раждане, но и обратното -прехранването на бременната също води до риск  при раждането на бебето .

Балансът между количество и качество на храната е ключът към правилното вътреутробно развите на бебето.

Бременността е физиологично състояние, което поставя по-големи изисквания към организма на жената . При бременност възниква сложна, развиваща се в функционално и морфологично единство система майка-плацента -бебе , която има своя специфична функция за обмяната на веществата на бебето.През бременността вървят едни непрекъснати процеси на синтез и изграждане, които са невъзможни без ежедневно набавяне на градивни и енергийни вещества. Организмът на бременната претърпява изменения в почти всички системи и в нерно-ендокринната регулация.

Качеството на храната, начина на приготвяне, количеството и начинът по който се приема през целия период на бременността и след това по време на кърменето, ще повлияе върху много аспекти на живота ви .

Съвременната наука за храненето класифицира храните в групи в зависимост от тяхната виталност, смилаемост и общо въздействие върху организма.Храните се разделят на 3 основни групи

  • Биогенични храни - пораждащи живот .Това са семената, зърнените храни с обвивката, зеленчуците, покълналите семена.Тук може да се включат медът и пчелните продукти, спирулината, микроводораслите.В началота на растежа си растенията са много богати на енергия и вещества подсилващи жизнеността и осигуряваща постоянна регенерация на нашите клетки.В тях се откриват най-голям брой микро- и макроелементи, витамини, аминокисели, ензими, растителни хормони, биостимулатори, и др.
  • Биоактивни храни-активиращи клетъчни процеси. Плодовете, семена, сурови маслодайни ядки /бадеми,лешници, орехи, тиквени семки/
  • Биостатични храни-забавящи жизнените процеси.Това са храните,които са с ниска ефективност изискваща организма да отделя енергия за нейната преработка . Изисква се продължително хараносмилане отслабваща виталност поради продължително складиране, охлаждане или термична обработка
  • Биосидична храна -тук спада почти всичко от нашата хранително- вкусова промишленост:захар, сол, препържени мазнини, химически заместители, глутен, алкохол, какао и др.

Затова бременната и е добре да се съобразява с тази квалификация и в ежедневното си меню да включва храни от биогенични и биоактивния спектър, защото това са храни ,които отдават жизнена сила !