"Ла Вита Нове" / Акушерски кабинет "Ла Вита Нова"

Акушерски кабинет Ла Вита Нова предлага:

- Проследяване на нормална бременност

- Раждане в обособено звено за естествено раждане в АГ болница "Свети Лазар"

- Домашни посещения след раждането

Защо с акушерки?

Aкушерският модел на грижи се базира на виждането, че повечето бременности и раждания са нормални процеси, които имат за резултат здрави майки и деца. Акушерките се фокусират върху осигуряването на максимално добро здраве на майките и бебетата, превенция и ранно откриване на проблемите и обръща внимание върху емоционалните, социалните и духовните аспекти на бременността и раждането. Медицински интервенции се предприемат само по индикации, а не рутинно.

Акушерките притежават необходимите знания и умения, за да проследяват нормално протичаща бременност, да асистират по време на нормално раждане, но и да разпознаят потенциален проблем, който изисква консултация или намеса от лекар.

В развитите държави, в които има най-ниски показатели за майчина и детска смъртност, именно акушерките са основните медицински специалисти, които се грижат за здравите жени и бебета.

По време на бременността акушерката се среща многократно с жените, с които работи и ги опознава добре. Опознава не само физическите им особености, но и техните страхове, притеснения, предпочитания. Когато раждането започне, тя вече не е непознато лице, а човек, на който жената има доверие, човек, който познава.

През 2013 г. систематизирано ревю на Кокрейн* показва, че жените, получавали продължителна грижа от акушерка, са имали по-ниски проценти регионална анестезия, епизиотомия и инструментално раждане и по-висок процент спонтанни вагинални раждания.

(*Кокрейн Колаборейшън е независима неправителствена организация, която предоставя обобщени научни доказателства в помощ на информирани решения за медицинските грижи. Това е изключително солиден и надежден източник на научна информация.)

Акушерска пренатална консултация

Акушерската консултация продължава 60 минути и включва:

 • Подробна анамнеза и запознаване с медицинската ви история – на първото посещение
 • Определяне на вероятния термин за раждане
 • Измерване на кръвно налягане, пулс и тегло
 • Измерване на височината на матката и обиколката на корема
 • Определяне на позицията на бебето
 • Аускултация на детски сърдечни тонове с акушерска слушалка или с доплер
 • Записи на детски сърдечни тонове – започват от 28 гс, след 32 гс са на всеки 2 седмици, след 36 гс – всяка седмица, а след термина – всеки ден
 • Всички необходими изследвания - ПКК, биохимия, серология, кръвна група и Rh, урина. Изследванията на кръв се правят в 8-12 гс, в 20 гс и в 32 гс, а изследвания на урина – при всяко посещение. Интерпретация на резултатите, насочване за допълнителни изследвания при нужда.
 • Микробиология на влагалищен секрет – в 16 гс и в 32 гс.
 • Съвети за хранене, физическа активност, справяне с често срещаните неразположения през бременността и други
 • Информация за етапите на бременността, раждането, първия контакт с бебето и кърменето

Акушерската консултация не включва:

 • Ехографски прегледи. Ние препоръчваме допълнително да се направят три прегледа (фетална морфология) в 11-14 гс, 18-23 гс и 28-32-та гс.
 • Биохимичен скрининг
 • Генетични изследвания
 • Цитонамазка

При желание можете да направите тези изследвания срещу допълнително заплащане в АГ болница Свети Лазар или на друго избрано от вас място.

Кога е необходима консултация с лекар?

Консултация с лекар е необходима, когато има отклонения от нормалния ход на бременността, което налага извършване на допълнителни прегледи, изследвания или изписване на медикаменти. Ние работим в екип с лекарите и вярваме, че така жените и техните бебета могат да получат адекватна грижа.

Възможностите за акушерска консултация в Ла Вита Нова са няколко:

    1. Пълен пакет от 12 посещения.

   2. Индивидуални посещения, които включват проследяване на задължителните показатели в конкретния срок на бременността.

   3. Посещения в последния месец от бременността и проследяване на детски сърдечни тонове.

Цена на пакетна услуга: 460 лв.

Цена на единично посещение: 45 лв.

Всички наши пациенти, които са на пакетна женска консултация получават и отстъпка за пренатална подготовка в  Училище „АЗ ТИ ТО“ - 5 посещения на цена 70 лв. вместо 130лв.

Естествено раждане

По време на пренаталните консултации обсъждаме вашия План за раждане и се стараем да се съобразим с индивидуалните ви предпочитания. По време на целия процес ще бъдете съпроводена от избраната от вас акушерка.

Според законодателството на България акушерката има право да асистира по време на нормално раждане в присъствие на лекар. Затова по време на раждането задължително присъства акушер гинеколог, който наблюдава процеса и има готовност да помогне в случай на усложнение. Ние работим с лекари, които подкрепят естественото раждане и при един нормално протичащ процес дават свобода на жените и гласуват доверие на акушерките.

Раждането протича в комфортна и уютна среда, близка до домашните условия. Медицинският екип следи процеса дискретно, без да смущава спокойствието ви.

Когато процесът върви нормално и няма усложнения, раждането протича с минимална медицинска намеса - медикаменти, процедури и интервенции се прилагат само по изрични медицински показания и със съгласието ви.

Имате свободата да се движите и да избирате позата си през целия процес, включително и по време на изгонването на плода. Също така можете да поемате леки храни и течности според нуждите си.

Имате право на присъствието и подкрепата на дула (професионален асистент) и на прилагането на немедикаментозни методи за справяне с болката като масаж, релаксация, топъл душ, топли или студени компреси, акупресура и др.

Нашето звено е едно от малкото места в България, където се практикува водно раждане. Потапянето в топла вода отпуска тялото и намалява болката, намалява и вероятността от разкъсвания. Преходът за бебето към новата среда е много нежен и плавен.

Пъпната връв на бебето се прерязва след като спре да пулсира.

Когато няма усложнения, бебето ви се дава веднага след раждането и остава в непосредствен контакт с вас през първите часове.

Цената раждането в акушерското звено е 2550 лв., което включва използване на специален басейн за раждане и престой в двойна стая след това.

Домашни посещения след раждането

Със сигурност в първите дни след раждането майката има не по-малка нужда от подкрепа и информация, отколкото по време на самото раждане. И след раждането ще бъдем на разположение за всички ваши въпроси, свързани с отглеждането на бебето и вашето възстановяване.

Консултацията включва:

– Съвети и практическа помощ за кърменето (две от акушерките ни са консултанти по кърмене към НАПК)

– Проследяване на наддаването, растежа и развитието на бебето

– Съвети за къпане, обличане, хигиена, масаж, гимнастика и отглеждане на детето като цяло

– Обучение за носене на бебето в слинг (една от акушерките ни е сертифициран консултант по бебеносене)

– Проследяване на физическото и емоционалното състояние на майката

Цената на консултацията е 40 лв.

Екип

Емилия Казълова. Aкушерка с 40-годишен опит. В ръцете й са проплакали хиляди бебета и е обучила много акушерки. Завършила е висшето си образование по специалността през 1978 г. Доскоро тя бе председател на Алианса на българските акушерки, а в момента е негов активен член. Ак. Казълова е сертифициран пренатален обучител към The European Network of Childbirth Associations, преминала е обучение в МУ Бикока Милано, сертифициран консултант по кърмене към НАПК е, участвала е като лектор на международен студентски конгрес в Истанбул, а също е учредител и почетен член на „Алианс на българските акушерки“.

Олга Дукат. Завършила е акушерство през 2016 г., но много преди това работи за популяризирането на естественото раждане в България. Тя е сертифициран инструктор за подготовка за раждане към  Childbirth International и е работила като дула от 2010 до 2016 г. Преминала е акушерска практика в холистичен родилен център в Пенсилвания, САЩ. Консултант по кърмене към НАПК и консултант по бебеносене към ClauWi. Автор на книгата „Раждане с любов“ и майка на четири деца.