Раждане с акушерка / Раждане във вода

                                       Р А Ж Д А Н Е   В Ъ В   В О Д А

 

 

    Раждането във вода за първи път се експериментира в Русия през 60- те години на 20 век. Днес се практикува в  много страни ,особено при домашни раждания и в някои клиники.Водното раждане постепенно добива все по-голяма популярност и е част от естественият процес на раждането.

   У нас за водното раждане се говори като екзотика и прищявка ,затова и няма голяма популярност сред жените . Най-често към такъв вид раждане се насочват бременн  ,които са отдадени на идеята за напълно естествено раждане, без  намеса от страна на лекар и акушерка.

    Раждането във вода протича по абсолютно нормален начин с тази разлика, че няма контролиране на позата за раждане и самото раждане на бебето става във водата.

   Обикновенно във водата протича част от преродилния период когато контракциите са чести, продължителни и по-болезнени.В големите родилни домоме се използват специални вани като джакузи ,а в домашни условия специални басейни с меко дъно и дебели стени ,за да може раждащата да се чувства комфортно при промяна на позата .

   Температурата на водата е 37 градуса .Най-често влизането в басейна става на около 8 см разкритие, отворен околоплоден мехур и добри детски сърдечни тонове.Потапянето във водата по време на най-интензивните маточни контракции има много добър ефект върху усещането за болка предизвикани от контракциите . Топлата вода обгръща тялото, намалява гравитацията, прави тялото по-леко и по –подвижно .Възможността за честа смяна на позата помага жената да открие за себе си най-добрата позиция, която намалява усещането и за дискомфорт.Чувството за болка намалява, защото нежното докосване на водата кара тялото да се отпуска и това помага за по-бързото разкриване на маточната шийка . Не бива да пренебрегваме и чисто психологичния момент.Жената се чувства защитена, обгърната от топлината и по-голяма възможност за плавно движение.Това помага за нейната релаксация ,почивка и намалява напрежението .

     Специална подготовка за водно раждане  няма, с изключение на очистителната клизма от чисто хигиена необходимост.”Генерална” репетиция не се изисква .Жената сама усеща кога и какво да направи, за да си помогне.

   Предимствата на водното раждане са няколко .Проучванията в последните години показват, че се намаляват спонтанните  разкъсванията  на перинеума, защото водата прави тъканите по-еластични, скъсява предродилния период, премахва необходимостта от прилагане на медикаменти за обезболяване на раждането.

    Раждането на бебето става в самата вода и първата прегръдка, първият контакт продължава и след  прекъсване на пъпната връв . Плацентата се ражда извън басейна ,защото не може да се проследи кръвозагубата .

      Все пак трябва да се знае ,че има и някои ограничения за водно раждане .

             Не е желателно да се престоява повече от 2 часа в басейна  ,защото водата отпуска и намалява силите на жената /омоломощява самото тяло/.

             Детските сърдечни тонове не трябва да да над 160 и под 120 удара в минута.

     Раждането във вода се наблюдава от акушерка като на всики половин час проследява детските сърдечни тонове и пулса на жената .Подпомага раждането на бебето  при необходимост.