Здраве от природата / Kърмене

 Времето на нормалното кърмене е до появата на първите зъби, което е около 6 месеца. Кърмене под този срок е недостатъчно. Когато храненето е естествено, всички предпоставки за правилно развитие са налице, но особено важно е какво да прави майката, ако по някаква причина тя не може да кърми детето в този срок. Говорим за периода на смесеното хранене /кърмене и дохранване с биберон/ или изцяло изкуствено хранене.

КАКВО ДА ПРАВИМ, КОГАТО ТРЯБВА ДА ХРАНИМ БЕБЕТО СИ ИЗКУСТВЕНО ?  

Консултирайте се със специалистите по хранене и освен това ПОПИТАЙТЕ ВАШИЯ ЗЪБОЛЕКАР!

Те ще ви обяснят какво трябва да е положението на детето. А

то е  – винаги прегърнато,  в скута на този, който го храни в ПОЛУИЗПРАВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

 

Първо: бебето чувства близостта на майката и  така то е сигурно.

Второ: положението на главата е полуизправена и долната челюст се изнася достатъчно напред, за да изсуче млякото от шишето и да нормализира положението на челюстта.

Трето: това е положението, което максимално наподобява това при кърмене.

Четвърто: времето на храненето с шише и биберон трябва да има същата продължителност, както и кърменето, т.е около 20 минути.

Едно от основните правила, с които родителите трябва да се съобразяват е никога да не хранят бебето в леглото или в количката в легнало положение, защото това е причина за неправилно положение на долната челюст.

 

                       КАКВИ БИБЕРОНИ ДА ПОЛЗВАМЕ?

На този въпрос е отговорил един от най-известните ортодонти – функционалисти – проф. Балтерс през 1956 год.

Той снема ортодонтски отпечатъци от устата на 120 новородени бебета и изследва големината на техните небца и създава специални биберони, които най – много наподобяват формата и големината на майчиното зърно.

Това са бибероните тип NUK (Natürlich Und Kindergerecht)                 

                    кърмене                                                              

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ТЕЗИ БИБЕРОНИ?

Първо: те са къси, което не позволява бебето да се задавя.

Второ: те са плоски, това позволява езичето на бебето да притисне биберона към небцето, и изсуквайки млякото със сила да  оформя небцето в характерната куполообразна форма.

Трето: те са  с широка основа, което позволява устните плътно да я обхванат и да създадат вакуум необходим за изсмукване на млякото с усилие.

Четвърто: отворите на бибероните са нагоре към небцето, което кара детето да изсуква млякото, а не то да се излива в устата му, т.е. натоварват се мускулите, които са отговорни за преместването на долната челюст.

Пето: бибероните  NUK са съобразени с възрастта на бебето:

 за недоносени бебета с ниско тегло, за бебета от 0 – 6 месеца; над 6 месеца.

Създадени за биберони и за деца, родени с малформации в лицевата област, но те винаги се прилагат под наблюдението и след консултация с терапевт.

Шесто: положение на шишето. То трябва да е хоризонтално, за да може млякото да се „изсуква”, а не да се излива в устата.