Здраве от природата / Ролята на Витамин Д

 Витамин Д

Естествена подкрепа за кости, мускули, зъби и имунитет

Органичният Витамин Д на Aquasuorce  е комбинация от естествени източници, които гарантирано се усвояват по-добре от организма!

Витамин Д е жизнено важен витамин, който се образува в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи UVB на слънчевата светлина. Повечето хора обаче прекарват деня си на закрито, зад стъкла, през които UVB лъчите не минават. Другите, които работят навън, са по-облагодетелствани. В световен мащаб се смята, че до 50% от населението (а според други източници до 75%) не получава достатъчни количества Витамин D.

 

На нашата географска ширина ултравиолетовите лъчи тип Б (UVB) достигат до нас само през месеците от май до август, но не през целия ден, а само около обяд, когато слънцето е най-високо над хоризонта. От септември до април слънцето е толкова ниско над хоризонта, че UVB лъчите не достигат до северното полукълбо. Освен това често, поради силното слънце, ние съзнателно се предпазваме с дрехи или кремове с висок слънцезащитен фактор, което допълнително намалява синтеза на витамин D. Установено е, че слънцезащитен крем с фактор 8 намалява синтеза на Витамин D в кожата с 95%, а крем с фактор 15 - с 99.9%

Източници на Витамин D:

Освен от Слънцето, Витамин D се набавя лесно и от храната. Основен източник са тлъстите риби - дива сьомга и сардина, по-малко скумрията, но те съвсем не са масова храна за България. Малки (но недостатъчни) количества от витамин D постъпват в организма и при консумация на черен дроб и яйца. За вегани и вегетарианци – диворастящите гъби могат да доставят до 100% от необходимата дневна доза, но това също е храна, която трудно може да се включва в ежедневното меню в достатъчни количества. Затова, сигурен начин да си набавим нужните количества витамин Д е редовният му прием като хранителна добавка

.Какво представлява Органичният Витамин D

АкваСорс комбинира органичен витамин D с калций. Заедно те подпомагат поддържането на мускулната функция и здрави костите, зъбите и имунитета. Калцият допринася за енергийните нива, невротрансмисията и нормалната функция на храносмилателните ензими.
 

Витамин D – осигурен от органични гъби на прах. Този специален вид гъби с бяла част от долната страна на шапката произвеждат много чиста и мощна форма на витамин D2. На практика, тези гъби буквално не се преработват и са сертифицирани като органични.

Червени водорасли (Lithothamnium sp.) – рядък и уникален вид водорасли, които виреят по крайбрежието на Ирландия. Те са богат източник на много минерали, но са най-добре известни като „перфектният природен източник на калций“.

Органична алфалфа – кълновете от люцерна са богати на хранителни вещества и фибри, и са изключително алкализираща храна. Един от най-големите източници на фотонна енергия.

Изложени на риск от недостиг на витамин D са:
 

  • Бременни и кърмещи жени;

  • Бебета и малки деца на възраст под пет години;

  • Хора на и над 65-годишна възраст;

  • Хора, които не се излагат на достатъчно слънчева светлина или пък такива, които прекарват повече време в затворени пространства;

Най- честите проблеми при недостиг на Витамин Д

  • Отслабен мускулен тонус
  • Заболяване на костите-рахит, остеопороза
  • Намален имунитет, който предразполага към чести вирусни и бактериални инфекции

Нивата на Витамин Д се изследват с.най-точно с кръвен тест.

В зависимост от стойностите се прилага и съответната дозировка.

При бременни жени и бебета по време на зимния сезон е препоръчително да се приемат профилактични дози!

За повече информация : 0887 613231 Емилия Казълова