Здраве от природата / ЕСЕНЦИАЛНИТЕ МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Есенциалните мастни киселини са жизнено необходими съставки , които не се произвеждат от организма  ни и тряба да се набавят чрез храната. Според СЗО около 3% от калориите трябва да идват от ЕМК , а при подрастващи, бременни и кърмачки- двойно.

Есенциалните мастни киселини влизат в състава на естествените липиди, които изграждат стените и мембраните на всички живи клетки.Те регулират преминаването в и от клетката на различни вещества и я предпазват от токсини, бактерии, вируси, алергени.Участват в синтеза на простагландините/хормоноподобни вещества, регилиращи тъканния метаболизъм/ и в поддържането на телесната температура.

Есенциалните мастни киселини са необходими за работата на имунната система и на всички жлези с вътрешна секреция .Те регулират кръвното налягане, отлагането на холестерол в кръвоностните съдове и забавят процеса на неговото образуване.Участват в синтеза на хемоглобина ,правят кръвонотните съдове здрави ,гъвкави и еластични.

В по-високи дози ЕМК са естествените антиагреганти/не позволяват слепването на еритроцитите/Те предпазват от сърдечно-съдови заболявания ,смущения в периферното оросяване.Доказано е ,че тяхното противовъзпалително и противоалергично действие, което е важно при профилактиката и лечението на астма ,сенна хрема ,екзема ,алергични ,автоимунни заболявания.

От години СЗО обръща внимание ,че човечеството е застрашено от недостиг на ЕМК! Това се дължи на термичната обработката на храната ,рафинирането на растителното масло.В резултат на това се наблюдава повишаване на сърдечно-съдовите заболявания ,зачестяват алергиите ,хормоналните проблеми ,стерилитета  и др.

Мастните киселини са два вида -заменими и незаменими.

Заменимите мастни киселини се наричат още наситени и са с висока температура на топене.Ако приемаме по-големи количества наситени мастни киселини има опасност от отлагането им постените на кръвоностните съдове ,което води до нежелани последсвия.Това лесно може да се коригира като към храните се добавят и ненаситените мастни киселини.

Най-важните за човека Есенциални мастни киселини са: Омега 3,Омега 6 ,Омега 7и Омега 9.

 Мастни киселини тип Омега 3 са: Алфалиноленовата киселина - АЛКединица на мозъка ,ретината ,спермата ,Ейкозапентаенова/ЕПК/ ,Докозахексаеновата/ДХК/   АЛК- намалява нивото на стреса ,тревожността ,предпазва нервната система от увреждане.  Най-големи количества от нея се съдържа в лененото семе , рапичното олио /канола/ ,червената боровинка ,тученицата.

ДХК-е основна градивна единица на мозъка, ретината , спермата ,кожата.Тя подобрява интелекта и предпазва от рак на дебелото черво Изключително важна е при бременни и бебета.Традиционни източници на ДХК са студеноводнита океанска риба-сьомга ,тон ,скумрия ,сардина както и рибеното масло.но тук има един сериозен проблем свързан със замърсяването на световния океан с тежки метали и затова се препоръчва ограничена консумация на тези риби.Напоследък ДХК се добива в големи количества от микроводорасли.

Мастни киселини тип Омега 6 са : линоленовата ,гамалиноленовата, ,дихомогама линоленова ,докозапентаонова ,арахидонова ..

Линоленовата киселина макар и ненаситена е толкона разпространена ,че понякога е в излишък. тя се съдържа най-вече в маслата от слънчоглед ,шафраника ,царевица ,соя ,гроздови семки, орехи ,сусам и др.Тя влиза в състава на всички клетъчни мембрани и свързана с транспорта на редица вещества през тях.

Най-големи количества Гама-линоленовата киселина  има в майчината кърма и е важна за развитието на мозъка и имунната система на бебето

Омега7  е важна за поддържането на здрави, гладки и хидратирани лигавици, особено на влагалището при жени в менопауза., но съща така и за епитела на дихателната, храносмилателната и отделителна система.Други ползи от Омега 7 е намаляване на лошия холестерол, регулиране на кръвната захар, регилира очбяната на въглехидратите.Най-богат източник на Омега 7 е Облепихата/морскизърнастец/

Омега 9 : Най-голямо значение като храна има олеиновата киселина, която се съдържа в маслиновото масло, бадемите, авокадото, сусама, Тя не е незаменима, защото може да се синтезира от Омега 3 и Омега 6, но е добре да се приема в готова форма.Ключът към нейните ползи е в комбинацията  с Омега 3 и Омега 6.

Такова съчетание може да се открие в продуктите на AQUASUORCE  кКомплекс Ненаситени мастни киселини.Студено пресованите ленено, слънчогледово итиквено семе, масло то кайсиеви и лешникови ядки, пшеничен зародиш, шафраника, маслина, канола, пореч, чесън, морков ..общо 88 вида мастни киселини .Този продукт е подходящ завсички възрасти от  деца и млади хора, както и за жени на средна възраст, особено по време на бременност и кърмене.Нормалното съотношение между Омега 3 и Омега 6 1:4.

Мастните киселини подпомагат организма за:

  •   Хормонален баланс
  • Метаболизма на холестерола
  • Здравето на сърцето
  • Мозъка и нервната система

Съвременният живот не винаги ни позволява чрез храната да си осигурим това, от което се нуждаем.

Затова прием на Комплекс Мастни киселини на AQUASUORCE е лесен и достъпен начин да гарантираме получаването  правилните мастни киселини.