Полезно / Колики - пет стъпки на Д-р Харви Карп

През 1950 година америриканският педиатър д-р Морис Уесъл определя коликите като "правилото на тройките".

Ако бебето има остри пристъпи на раздразнителен, болезнен плач 3 часа на ден, 3 дни в седмицата, 3 седмици при здраво и добре хранещо се бебе, значи това са колики.

Причините за появата на коликите при бебето са недостатъчното количество ензими и микроорганизми в храносмилателната система . Липсата на Laitobacillus acidophilus и намаленото количество на ензима лактаза, който помага на организма да асимилира лактозата до галактоза и глюкоза води до по- засилена ферментация в червата и отговора е подуто коремче,газове, болка, напрежение, плач.

За да помогнете на вашето бебе и да осигурите по -спокойни дни и нощи следвайте петте стъпки на д-р Харви Карп:

  1. Повиване - когато бебето е с  прибрани ръце до тялото завито добре в пелената чувството за сигурност се засилва. Усещането за нещо познато / ограниченото пространство в коремчето на мама/ действа успокояващо.
  2. Носенето на ръце в странично положение или по корем. Когато сте притиснали бебето  до себе си или сте го поставили по корем, затопляте коремчето и намаляване усещането за болка.
  3. "Шъткането" - така наподобявате шума, който бебето е чувало в продължение на месеци по време на бременността.Познатото усещане винаги действа успокояващо.
  4. Люшкането - Нека движенията да са леки и плавни.Да премахнем синдрома на "друсаното" бебе. При нежното полюшване наподобявате това,което бебето е усещало при движението на майката по време на бременността.
  5. Кърмене - не винаги помага, защото обикновенно коликите се появяват около 30 мин след хранене и бебето понякога не желае да суче. Но чувството за близост с майката, топлината, която го обгръща и майчината любов наистина помага.  

И още нещо много важно! Запазете спокойствие!

Бебето винаги усеща напражението у майката и това го прави още по- неспокойно.Ако ви е трудно, нека част от тези стъпки да осъществи таткото или друг ваш близък, който е под ръка в момента.