Недоносено бебе / РИСКОВЕ ЗА НЕДОНОСЕНОТО БЕБЕ

                      Допълнителни опасности

         В зависимодт от степентта на недоносеност и състоянието на бебето престоят в интензивно неонатологично отделение е с различна продължителност.

         Затова въоръжете се с търпение!

         Много често лекарите не могат да се ангажират с точна прогноза за състоянието на бебето, защото то се променя много динамично в първите 48 часа.Времето е много важен фактор

         Не очаквайте категорични отговори!

                     Какво се случва?

        Преждевременно роденото бебе има нужда от реанимация още в първите минути след раждането и тя е свързана най-вече  с подпомагане на дишането. Много често то е интубирано и на кислородна вентилация. Следят се кислородното насищане, сърдечният ритъм, телесната температура, кръвните показатели,алкално-киселиното равновесие, кръвна захар. Интравенозните вливания поддържат жизнените показатели на бебето .Наблюдението е много важна част от грижите за недоносеното бебе. Най- честите проблеми са свързани с дишането поради невъзможност за добро разгъване на белите дробове и първични или вторични инфекции.

        Рискът от хипогликемия много често не може да бъде разбран от родителите.Спадането на кръвната захар да доведе до много неприятни симптоми като гърчове, задух, намаляване на общия тонус,нарушение на съна. Важно е да се следят стойностите  и при необходимост да се прилага интравенозно вливане на глюкоза. Най-добрата профилактика за хипогликемията е кърменето, но ако това не възможпоради липсата на подкожна мазнинаво поради недоразвит гълтателен или сукателен рефлеск храненето може да се осъществи със стомашна сонда.

                  Терморегулация

         Всички бебета са със несъвършенна термурегулация. При недоносеното бебе практически тялипсва  и много трудно може да се съхрани. Липсата на подкожна мазнина при преждевременно роденото бебе допълнително допринася за бързото му охлаждане. Затова една от първите стъпки на педиатъра е да не допусне охлаждане на бебето. Необходимо е почти веднага да се постави в кувиоз или на теромолегло. Ако няма такава възможност най-добре е бебето да се затопли от тялото на майката